Sentències i expedients a ICL

Mirarem de tenir actualitzada aquesta pàgina. (Darrera actualització 2018/01/25)

Resum resumit:

Via Penal

 • Denunciant: l’Alzina / Montsalat. Causa penal per salinització (1997- 2014)

Presó menor  per tres directius. Indemnització salinització. Ferma, + execució

Via contenciosa

 • AVVRampinya. Legalitat urbanística al Cogulló

El Tribunal Suprem (novembre 2017)  ha ordenat la suspensió immediata, la restauració  i la legalització de l’ús del territori. Ferma

 • Denunciant:  Sebastià Estradé.  Fiança i  Pla restauració  Cogulló .

El TSJC  (Abril 2015) fa augmentar fiança i exigeix Pla Restauració. Ferma

 • AAVV Rampinya / Montsalat.  Contra  l’ autorització ambiental Sallent

2013.-  Cogulló  538 msm i  data fi  30.06.2017. Prorrogada per un any prorrogable  el 30/6/17

 • AAVV Rampinya /Montsalat– Contenciós  l’Ajuntament de Sallent POUM

2014.- Retornar el runam al 2008, informar el jutge

 • CUP Querella per danys als recursos naturals i prevaricació

2015.- 5 imputats per prevaricació 2 empresa i 3 Generalitat

A Unió Europea

 • Denunciant:  Sebastià Estradé  A  U. E. per incompliment ambiental

Expedient  i Carta emplaçament per residus, incompliment ambiental (jul. 2014) + Citació addicional (10/15) + Dictamen motivat (25/01/18)

 • Denunciant ¿?

A la DG de la Competència (SA.35818-Iberpotash) per ajudes il·legals:

Encara no tenim document definitiu, si la conclusió provisional: http://www.prousal.org/la-ue-reclama-58-milions-a-iberpotash-per-ajudes-publiques-illegals/

Explicacions breus:

 • Via penal. Col·lectiu ecologista l’Alzina / Montsalat. Causa penal per salinització (1997- 2014)

Després de dilacions i destorbs a la instrucció promoguts per Iberpotash, el desembre  2014 El Jutjat Penal num. 1 de Manresa ha condemnat a Rafael Eduardo Sánchez,  Antonio Luis Sánchez Espina  i José Ramon  Membrillera a dos anys de presó  i 13.500 € cadascun . La sentència també obliga els ex directius  i a Iberpotash – com a responsable civil subsidiària-  a fer-se càrrec del cost econòmic de la recuperació ambiental fins  l’eliminació de la salinitat i dels compostos orgànics volàtils que presenten les aigües afectades a diversos punts de Súria, Callús, Santpedor i Sallent. La jutgessa  ha ordenat que els tres acusats i Iberpotash indemnitzin cadascun dels propietaris dels pous i fonts particulars. La sentència  és ferma (Audiència Provincial de Barcelona). Al setembre 2016 El jutjat Manresa exigeix en sis mesos  “un pla d’execució concret” que defineixi les mesures que emprendrà per recuperar els pous i aqüífers contaminats per l’activitat de l’empresa minera, pels runams salins del Cogulló (Sallent) i el Fusteret (Súria).

Avui encara falta el pronunciament del jurat sobre els dos punts: eliminació abocaments, indemnització afectats.

 • Contenciós de l’Associació de Veïns de la Rampinya sobre legalitat urbanística

(article per completar, vegeu entrada)

 • Contenciós: Denunciant:  Sebastià Estradé.  Objectiu: Fiança i  Pla restauració  Cogulló .

La sentència 753  (11 oct 2011)  del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) declara  insuficient la fiança que la Generalitat havia posat al Cogulló  600.000 Exigeix que es faci un Pla de restauració.Davant el recurs de súplica, el TSJC  (10/1/13)  mana l’execució sentencia en termini de dos mesos i la ratifica el 10/04/15

La Generalitat (9 maig 2013)  fixa una  fiança  de 13,8 M€, que es converteix en  6,9 M , gràcies a un descompte del  50%

Iberpotash va presentar (10/04/15) al Dpt de Territori i Sostenibilitat i al jutge del TSJC un nou programa de restauració. Ha estat admès per la Generalitat,  falta que digui com el veu (dicti resolució) i el jutge l’accepti.

 • AAVV Sant Antoni del barri  de la Rampinya / Montsalat.  Contenciós contra  l’ autorització ambiental Sallent

La sentència del 15.10.2013 del TSJC anul·la l’autorització ambiental de l’explotació minera d’Iberpotash a Sallent i Balsareny atorgada el 19.04.2008 pel Departament  de Medi Ambient i Habitatge  de la Generalitat  per incompliment urbanístic, perquè el procediment d’autorització no va fer una avaluació dels impactes ambientals suficient ni d’acord amb la legislació autonòmica, estatal i comunitària, per salinització de les aigües i perquè estava condicionada a mesures correctores de captació de surgències de salmorra que no s’han realitzat. A més, aquesta nova sentència reitera l’obligatorietat d’un programa de restauració d’aplicació immediata pels runams salins de Sallent i una fiança d’acord amb la magnitud d’aquests runams, com ja establia la sentència del 11.10.2011 del mateix tribunal pel cas promogut per Sebastià Estradé.

El Tribunal Suprem (29/7/15) ha rebutjat el recurs de cassació que la Generalitat (6 motius d’al·legació)  i l’empresa ( 17 motius d’ al·legació) van presentar a la sentència del TSJC i per tant la sentència és ferma i no es pot tornar a recórrer.

El Tribunal Suprem ha de retornar l’expedient al TSJC i, sense més dilacions, Generalitat i Iberpotash l’han d’executar. L’anul·lació de l’autorització ambiental significa que, d’entrada, l’empresa ha de deixar d’abocar a Sallent i retornar a les condicions d’abans de la concessió d’aquesta autorització explícitament invalidada.

El 30/6/17 el tribunal ha admès una prórroga d’un any prorrogable. Diuen els advocats que és prórroga en matèria urbanística només, que no és prórroga ambiental (subjecte a la resolució d’autorització amb Declaració d’impacte ambiental, que encara no saben que s’hagi atorgat)

 • AAVV Sant Antoni de la Rampinya / Montsalat. Contenciós contra el dpt de TiS pel POUM de Sallent del 2010 .

La sentència del 16.07.2013 anul·la la clau nr.19, àrea d’abocament de residus miners, perquè no establia condicions de protecció del medi ni tenia empar legal previ. La sentència és ferma. Atenent a aquesta sentència, el 02.10.2014 el dpt de TiS va modificar el POUM establint una alçada màxima pel runam del Cogulló de 538 msm i una data límit pels abocaments del 30.06.2017. L’AV La Rampinya / Montsalat ha recorregut contra aquesta darrera resolució del dpt de TiS, entenent que no dóna compliment a la sentència del TSJC .

 • AAVV Sant Antoni del barri  de la Rampinya /Montsalat– Contenciós contra l’Ajuntament de Sallent per no haver obert un expedient de protecció de la legalitat urbanística a l’àrea del Cogulló, tal com va sol·licitar l’AV al 2008.  .2010

Atenent les raons demandades per l’AV Sant Antoni de La Rampinya de Sallent, la sentència 34/2014 del 18.02.2014 del TSJC condemna l’Ajuntament de Sallent a iniciar un expedient de protecció de la legalitat urbanística, a ordenar la suspensió immediata dels abocaments i el restabliment físic de l’espai ocupat pel runam  l’any 2008, que  tenia la qualificació urbanística de sòl no urbanitzable de protecció especial. De tot plegat l’Ajuntament n’haurà d’informar al jutge mensualment.

El 17/1/2017 el TSJC ha desestimat el recurs presentat per l’Ajuntament de Sallent i  ICL i ordena a l’ajuntament que aturi l’abocament i requereixi que es tregui el que s’ha abocat de més.

 • CUP Querella per danys als recursos naturals i prevaricació

El Jutjat d’Instrucció nr.5 de Manresa ha admès a tràmit una querella per presumptes delictes contra els recursos naturals i el medi ambient, i contra el Dpt. de Territori i Sostenibilitat per presumpta prevaricació en les autoritzacions ambientals a Iberpotash SA. La querella imputa:

José Antonio Martínez Álamo, conseller delegat d’Iberpotash SA.

Lluís Fàbrega Martin, director de medi ambient d’Iberpotash SA.

Josep Enric Llebot Rabagliati, secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

Assumpta Farran Poca, directora general de Qualitat Ambiental, del Dpt. de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

Jordi Agustí Vergés, director de l’Agència Catalana de l’Aigua

Havien de presentar-se  al jutjat el 29/6/15, posposat pel jutge

 • Denúncia a la Unió Europea. Estradé. maig 2013,   per incompliment ambiental

La UE  obre expedient (5/13) per  presumpte incompliment de la Directiva 2006/21/CE de gestió de residus de les indústries extractives

La UE  obre una carta d’ emplaçament (7/14), per possible incompliment  de la normativa de residus;  perquè l’autorització donada no és equivalent al que s’hi fa i perquè es van dictaminar mesures  que no han estat  aplicades, per  falta de control.

La UE   afegeix una carta  de citació addicional (10/15), demanant informació addicional sobre  la situació de rius i aqüífers, per possible infracció de la Directiva Marc de l’Aigua 2000/60/CE.

25/1/18. La Comissió ha enviat un Dictamen motivat a Espanya . Considera que les autoritats regionals han de vetllar perquè es compleixin a) la Directiva sobre residus de industries extractives  (Directiva 2006/21/CE) i b)  millorar l’aigua del Llobregat, com exigeix la Directiva Marc de l’Aigua (Directiva 2000/60/CE) . Les autoritats espanyoles tenen dos mesos per contestar i, en cas de considerar la resposta insatisfactoria, la Comissió podria presentar el cas al tribunal de Justícia de la UE.

 • Denunciant ¿?

A la DG de la Competència (SA.35818-Iberpotash) per ajudes il·legals

Sentències i expedients a ICL

Mirarem de tenir actualitzada aquesta pàgina. (Darrera actualització 2018/01/25)

Resum resumit:

Via Penal

 • Denunciant: l’Alzina / Montsalat. Causa penal per salinització (1997- 2014)

Presó menor  per tres directius. Indemnització salinització. Ferma, + execució

Via contenciosa

 • AVVRampinya. Legalitat urbanística al Cogulló

El Tribunal Suprem (novembre 2017)  ha ordenat la suspensió immediata, la restauració  i la legalització de l’ús del territori. Ferma

 • Denunciant:  Sebastià Estradé.  Fiança i  Pla restauració  Cogulló .

El TSJC  (Abril 2015) fa augmentar fiança i exigeix Pla Restauració. Ferma

 • AAVV Rampinya / Montsalat.  Contra  l’ autorització ambiental Sallent

2013.-  Cogulló  538 msm i  data fi  30.06.2017. Prorrogada per un any prorrogable  el 30/6/17

 • AAVV Rampinya /Montsalat– Contenciós  l’Ajuntament de Sallent POUM

2014.- Retornar el runam al 2008, informar el jutge

 • CUP Querella per danys als recursos naturals i prevaricació

2015.- 5 imputats per prevaricació 2 empresa i 3 Generalitat

A Unió Europea

 • Denunciant:  Sebastià Estradé  A  U. E. per incompliment ambiental

Expedient  i Carta emplaçament per residus, incompliment ambiental (jul. 2014) + Citació addicional (10/15) + Dictamen motivat (25/01/18)

 • Denunciant ¿?

A la DG de la Competència (SA.35818-Iberpotash) per ajudes il·legals:

Encara no tenim document definitiu, si la conclusió provisional: http://www.prousal.org/la-ue-reclama-58-milions-a-iberpotash-per-ajudes-publiques-illegals/

Explicacions breus:

 • Via penal. Col·lectiu ecologista l’Alzina / Montsalat. Causa penal per salinització (1997- 2014)

Després de dilacions i destorbs a la instrucció promoguts per Iberpotash, el desembre  2014 El Jutjat Penal num. 1 de Manresa ha condemnat a Rafael Eduardo Sánchez,  Antonio Luis Sánchez Espina  i José Ramon  Membrillera a dos anys de presó  i 13.500 € cadascun . La sentència també obliga els ex directius  i a Iberpotash – com a responsable civil subsidiària-  a fer-se càrrec del cost econòmic de la recuperació ambiental fins  l’eliminació de la salinitat i dels compostos orgànics volàtils que presenten les aigües afectades a diversos punts de Súria, Callús, Santpedor i Sallent. La jutgessa  ha ordenat que els tres acusats i Iberpotash indemnitzin cadascun dels propietaris dels pous i fonts particulars. La sentència  és ferma (Audiència Provincial de Barcelona). Al setembre 2016 El jutjat Manresa exigeix en sis mesos  “un pla d’execució concret” que defineixi les mesures que emprendrà per recuperar els pous i aqüífers contaminats per l’activitat de l’empresa minera, pels runams salins del Cogulló (Sallent) i el Fusteret (Súria).

Avui encara falta el pronunciament del jurat sobre els dos punts: eliminació abocaments, indemnització afectats.

 • Contenciós de l’Associació de Veïns de la Rampinya sobre legalitat urbanística

(article per completar, vegeu entrada)

 • Contenciós: Denunciant:  Sebastià Estradé.  Objectiu: Fiança i  Pla restauració  Cogulló .

La sentència 753  (11 oct 2011)  del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) declara  insuficient la fiança que la Generalitat havia posat al Cogulló  600.000 Exigeix que es faci un Pla de restauració.Davant el recurs de súplica, el TSJC  (10/1/13)  mana l’execució sentencia en termini de dos mesos i la ratifica el 10/04/15

La Generalitat (9 maig 2013)  fixa una  fiança  de 13,8 M€, que es converteix en  6,9 M , gràcies a un descompte del  50%

Iberpotash va presentar (10/04/15) al Dpt de Territori i Sostenibilitat i al jutge del TSJC un nou programa de restauració. Ha estat admès per la Generalitat,  falta que digui com el veu (dicti resolució) i el jutge l’accepti.

 • AAVV Sant Antoni del barri  de la Rampinya / Montsalat.  Contenciós contra  l’ autorització ambiental Sallent

La sentència del 15.10.2013 del TSJC anul·la l’autorització ambiental de l’explotació minera d’Iberpotash a Sallent i Balsareny atorgada el 19.04.2008 pel Departament  de Medi Ambient i Habitatge  de la Generalitat  per incompliment urbanístic, perquè el procediment d’autorització no va fer una avaluació dels impactes ambientals suficient ni d’acord amb la legislació autonòmica, estatal i comunitària, per salinització de les aigües i perquè estava condicionada a mesures correctores de captació de surgències de salmorra que no s’han realitzat. A més, aquesta nova sentència reitera l’obligatorietat d’un programa de restauració d’aplicació immediata pels runams salins de Sallent i una fiança d’acord amb la magnitud d’aquests runams, com ja establia la sentència del 11.10.2011 del mateix tribunal pel cas promogut per Sebastià Estradé.

El Tribunal Suprem (29/7/15) ha rebutjat el recurs de cassació que la Generalitat (6 motius d’al·legació)  i l’empresa ( 17 motius d’ al·legació) van presentar a la sentència del TSJC i per tant la sentència és ferma i no es pot tornar a recórrer.

El Tribunal Suprem ha de retornar l’expedient al TSJC i, sense més dilacions, Generalitat i Iberpotash l’han d’executar. L’anul·lació de l’autorització ambiental significa que, d’entrada, l’empresa ha de deixar d’abocar a Sallent i retornar a les condicions d’abans de la concessió d’aquesta autorització explícitament invalidada.

El 30/6/17 el tribunal ha admès una prórroga d’un any prorrogable. Diuen els advocats que és prórroga en matèria urbanística només, que no és prórroga ambiental (subjecte a la resolució d’autorització amb Declaració d’impacte ambiental, que encara no saben que s’hagi atorgat)

 • AAVV Sant Antoni de la Rampinya / Montsalat. Contenciós contra el dpt de TiS pel POUM de Sallent del 2010 .

La sentència del 16.07.2013 anul·la la clau nr.19, àrea d’abocament de residus miners, perquè no establia condicions de protecció del medi ni tenia empar legal previ. La sentència és ferma. Atenent a aquesta sentència, el 02.10.2014 el dpt de TiS va modificar el POUM establint una alçada màxima pel runam del Cogulló de 538 msm i una data límit pels abocaments del 30.06.2017. L’AV La Rampinya / Montsalat ha recorregut contra aquesta darrera resolució del dpt de TiS, entenent que no dóna compliment a la sentència del TSJC .

 • AAVV Sant Antoni del barri  de la Rampinya /Montsalat– Contenciós contra l’Ajuntament de Sallent per no haver obert un expedient de protecció de la legalitat urbanística a l’àrea del Cogulló, tal com va sol·licitar l’AV al 2008.  .2010

Atenent les raons demandades per l’AV Sant Antoni de La Rampinya de Sallent, la sentència 34/2014 del 18.02.2014 del TSJC condemna l’Ajuntament de Sallent a iniciar un expedient de protecció de la legalitat urbanística, a ordenar la suspensió immediata dels abocaments i el restabliment físic de l’espai ocupat pel runam  l’any 2008, que  tenia la qualificació urbanística de sòl no urbanitzable de protecció especial. De tot plegat l’Ajuntament n’haurà d’informar al jutge mensualment.

El 17/1/2017 el TSJC ha desestimat el recurs presentat per l’Ajuntament de Sallent i  ICL i ordena a l’ajuntament que aturi l’abocament i requereixi que es tregui el que s’ha abocat de més.

 • CUP Querella per danys als recursos naturals i prevaricació

El Jutjat d’Instrucció nr.5 de Manresa ha admès a tràmit una querella per presumptes delictes contra els recursos naturals i el medi ambient, i contra el Dpt. de Territori i Sostenibilitat per presumpta prevaricació en les autoritzacions ambientals a Iberpotash SA. La querella imputa:

José Antonio Martínez Álamo, conseller delegat d’Iberpotash SA.

Lluís Fàbrega Martin, director de medi ambient d’Iberpotash SA.

Josep Enric Llebot Rabagliati, secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

Assumpta Farran Poca, directora general de Qualitat Ambiental, del Dpt. de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.

Jordi Agustí Vergés, director de l’Agència Catalana de l’Aigua

Havien de presentar-se  al jutjat el 29/6/15, posposat pel jutge

 • Denúncia a la Unió Europea. Estradé. maig 2013,   per incompliment ambiental

La UE  obre expedient (5/13) per  presumpte incompliment de la Directiva 2006/21/CE de gestió de residus de les indústries extractives

La UE  obre una carta d’ emplaçament (7/14), per possible incompliment  de la normativa de residus;  perquè l’autorització donada no és equivalent al que s’hi fa i perquè es van dictaminar mesures  que no han estat  aplicades, per  falta de control.

La UE   afegeix una carta  de citació addicional (10/15), demanant informació addicional sobre  la situació de rius i aqüífers, per possible infracció de la Directiva Marc de l’Aigua 2000/60/CE.

25/1/18. La Comissió ha enviat un Dictamen motivat a Espanya . Considera que les autoritats regionals han de vetllar perquè es compleixin a) la Directiva sobre residus de industries extractives  (Directiva 2006/21/CE) i b)  millorar l’aigua del Llobregat, com exigeix la Directiva Marc de l’Aigua (Directiva 2000/60/CE) . Les autoritats espanyoles tenen dos mesos per contestar i, en cas de considerar la resposta insatisfactoria, la Comissió podria presentar el cas al tribunal de Justícia de la UE.

 • Denunciant ¿?

A la DG de la Competència (SA.35818-Iberpotash) per ajudes il·legals